HOUSE OF THE TREE

House of the Tree, located at the 48th and 49th floor of a high-end residential tower in Shenzhen, China, is a penthouse designed by Kokaistudios with the concept of “living between the city and the nature” offers a modern lifestyle with luxury and relaxation.

Photography: Claudia Lorusso & Charlie Xia

By enclosing a small portion of outdoor terrace into a glass pavilion in the center of the penthouse, Kokaistudios created the new core of the apartment in an impressive double height atrium with the opportunity to bathe by the natural light. The elegant and exceptional entrance, punctuated by a tree incredibly planted at the 48th floor of a residential tower, allows a panoramic view that enhances the relationship between the interior and exterior, and provides an opportunity to bring in a large quantity of daylight indoor.

It is the result of a large-scale of architectural modification applied to the original layout of the penthouse. This new core space, with walls removed from original layout, increased the kitchen and the dining area conceived as dynamic spaces. Surrounded by the amazing outdoor swimming pool, it was able to be divided by semi transparent glass partition to satisfy various scenarios. A transitional space distributes the functions between first and second floor and at the same time to prelude the entrance to the living room and to the guest bedroom located on the first floor, to guarantee privacy from the family area located on the second level.

The multi-function living room originally divided by a partition that did not allow for a connection between the north and the south view has been reconfigured by locating a fireplace in the middle of the space to create a dynamic layout for social flexibility. The staircase was been designed with a great sculptural attitude, with a deep study of details making it a prominent symbol of the space. The concept of fluid and dynamic spaces was core to the entire project and was been applied in the second level, in both master bedroom and study room separating a mood of tranquility and activity, yet allowing continuing the journey between spaces.

Thanks to the great opportunity created by the architectural approach to the design, a bridge connects the staircase to the family room, which was designed for relaxation and meditation, on the second level allowing the view of the entire apartment and the amazing perception of the double height space of the core of the penthouse. The penthouse personality is defined by the core materials and workmanship rather than by the finishing decorations. The texture and surface characteristics of the materials stimulate all the senses of the guests; oak timber floors from north east China treated with natural oils are combined with white cream Spanish stones finished with ancient hand hammered techniques and the walls are finished with luxurious Venetian “marmorino” plasters which are hard and glossy as is marble, but able to transmit a soft and warm mood by distributing the light as no other material is able.

Particular attention is given to the selection of materials, Kokaistudios' choice being driven both by the desire to choose environmentally friendly materials and finishing techniques, as well as by the desire for a strong architectural aesthetic and feeling for the project. Kokaistudios did a deep study of the lighting possibilities to maximize the use of natural sunlight, and created a flexible lighting system that transformed the space and the mood according to social or private functions. With its unique location at the boundary of the fast growing Central Business District in Shenzhen on the north and nature landscape of Hong Kong on the south, the result is a stunning penthouse occupying a privileged point of living between the nature and the city. The end product stands as an example of Kokaistudios' vision of luxury living with timeless-chic taste; defined by a connection to nature, a connection to fine materials and craftsmanship, while meeting the demands of a modern way of living.